2.5 Lokalisering af nye kildepladser

2.5.1 Målsætninger

  • Nye boringer til almene vandværker bør placeres der, hvor der findes mest mulig naturlig beskyttelse i form af lerlag med en betydende mægtighed og reduktionskapacitet. Alternativt skal de placeres i områder, hvor påvirkning af grundvand er mindst, som f.eks. skovområder.
  • Den decentrale indvindingsstruktur skal så vidt muligt opretholdes af hensyn til påvirkning af beskyttet natur, og målsatte vandløb og belastning af grundvandsmagasiner, samt opretholdelse af forsyningssikkerhed.

2.5.2 Retningslinjer

  • Nye kildepladser bør i videst muligt omfang etableres inden for de udlagte særlige drikkevandsområder (OSD).
  • Nye kildepladser til almene vandværker bør etableres i det åbne land, med præference til naturlig beskyttelse af grundvandsmagasinet.
  • Placeringen af nye kildepladser skal følge de gældende retningslinjer i vandområdeplanerne[1]
  • Det kan efter en konkret vurdering for hver bynær boring bestemmes, at etablering af erstatningsboring, udbedring eller ændring af en brønd eller boring kun må ske, når der er meddelt tilladelse hertil.
  • For boringer i det åbne land, hvor der er fund af pesticider og øvrige miljøfremmede stoffer eller fund af fluorid, klorid, arsen, strontium eller nitrat i høje værdier, kan det ligeledes bestemmes, at etablering af erstatningsboring, udbedring eller ændring af en brønd eller boring kun må ske, når der er meddelt tilladelse hertil.

2.5.3 Redegørelse

Grundvandskvaliteten i Norddjurs Kommune er varierende.

Kildepladser i den østlige del af kommunen er sårbare overfor nitratpåvirkning og nedsivning af pesticider og øvrige miljøfremmede stoffer. Det ses blandt andet ved fund af pesticider og stigende indhold af sulfat i et antal vandværksboringer.

Stigende sulfat indikerer at grundvandsmagasinet påvirkes af nitrat.  

Det åbne land
Indvindingen fra disse boringer behøver ikke at ophøre, så længe der ved simpel vandbehandling kan opretholdes en drikkevandskvalitet, der lever op til kvalitetskravene. Det er dog vigtigt, at vandværkerne gør sig overvejelser i planperioden med hensyn til lokalisering af nye kildepladser. I det omfang, der er udarbejdet indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse, bør vandværkerne iværksætte foranstaltninger, der på sigt nedbringer udvaskningen af nitrat og miljøfremmede stoffer, hvorved kildepladsens levetid kan forlænges.

Byområder
Grundvandet er flere steder forurenet med pesticider eller miljøfremmede stoffer, som truer drikkevandskvaliteten. Over tid er en del drikkevandsboringer i byerne opgivet på grund af problemer med vandkvaliteten og er erstattet af dybere boringer, eller er blevet flyttet ud i det åbne land. Et mindre antal vandværker har stadig indvinding i bymæssig bebyggelse, hvilket fremgår i tabel 2.7.

For at kunne sikre en god drikkevandskvalitet i fremtiden skal vandværker med bynære boringer i planperioden påbegynde arbejdet med at finde alternativer, for eksempel en kildeplads udenfor bymæssig bebyggelse eller samarbejde med andet vandværk.

Indvindingen fra bynære boringer behøver ikke at ophøre, så længe der kan opretholdes en drikkevandskvalitet, der lever op til kvalitetskravene. Men hvis der opstår problemer med kvaliteten, skal indvindingen ret hurtigt kunne flyttes ud i det åbne land.

De primære vandværker har mulighed for at etablere en ny kildeplads indenfor et ”område med særlige drikkevandsinteresser” (OSD) indenfor en rimelig afstand af vandværket. I OSD er der gode muligheder for at kunne indvinde rent grundvand.

[1] Tilhørende bekendtgørelser til vandområdeplanerne for Hovedopland 1.6 Djursland og Hovedopland 1.5 Randers Fjord