3.11.4 Øvrige forhold

Forurenede grunde
Region Midt har ansvar for at kortlægge grunde, hvor der er mistanke om forurening, (V1-grunde) og grunde hvor der er konstateret forurening (V2-grunde). De forurenede grunde er primært lokaliseret til byområder, men findes også spredt i det åbne land.

På nedenstående kort, figur 3.11, er grunde, der er kortlagt af Region Midtjylland vist. Grunde, der er kortlagt på V1-niveau er vist med blå farve. Grunde, der er kortlagt på V2-niveau er vist med rød farve. Øvrige grunde, vist med hvid farve, er grunde, der er udgået inden eller efter kortlægning.

Figur 3.11 - Kortlagte grunde i Norddjurs Kommune.

Hvis en grund, der er kortlagt på V1-niveau, ligger indenfor et OSD eller et vandværks indvindingsopland, vil den efterfølgende blive undersøgt af Region Midt. Hvis undersøgelserne viser, at grunden er forurenet, kortlægges den på V2-niveau, hvorunder der tages stilling til en eventuel oprydning eller anden fjernelse af forureningskilden.

Skovrejsning
Kommunen har som mål i Kommuneplanen, at der skal udpeges skovrejsningsområder for at fremme skovtilplantningen. Skovrejsning har stor betydning for grundvandsbeskyttelsen, hvorfor en retningslinje i kommuneplanen angiver:

  1. Skovrejsningsområder skal normalt udpeges, hvor grundvandsressourcen skal beskyttes, hvor bynære friluftsinteresser kan styrkes, eller hvor skov kan fremme den biologiske mangfoldighed i landskabet.

Nuværende udpegninger af Skovrejsningsområder er angivet på nedenstående kort, figur 3.12.

Figur 3.12 - Skovrejsningsområder i Norddjurs Kommune, samt skovrejsning uønsket.

Ved udarbejdelsen af indsatsplaner for grundvandsbeskyttelse forventes det, at udlæg af nye arealer til skovrejsning indenfor de udpegede arealer kan blive et betydeligt element og virkemiddel.

En ordning om skovrejsningsstøtte medfører, at der kan ydes tilskud til privat skovrejsning på landbrugsjord, som er beliggende i et skovrejsningsområde.

Råstofgravning
Region Midtjyllands Råstofplan 2020 forventes revideret i 2024. Indledende høringer blev afsluttet 10. april 2023. 

Planen tager udgangspunkt i den gældende Råstofplan 2020 med justeringer og ændringer. Råstofplanens graveområder fremgår af nedenstående tabel 3.7 og figur 3.13.

Tabel 3.7 - Råstofplanens graveområder

Graveområde

Råstof

Grundvandsbeskyttelse

Risiko for grundvandsinteresser

Fuglsø Mose

Sphagnum

OSD

Mindre risiko

Glatved

Sten, sand, grus

Ingen udpegning

Ingen interesser

Glesborg

Sten, sand, grus

OSD

Stor risiko

Holbæk

Rødbrændende ler

OD

Ingen risiko

Kirial

Sten, sand, grus

OD

Mindre risiko

Skiffard

Sten, sand, grus

OD

Mindre risiko

Figur 3.13 - Råstofgraveområder i Norddjurs Kommune (Region Midt).

Der er ikke udlagt råstofinteresseområder i Råstofplanen indenfor Norddjurs Kommunes område.

Råstofindvinding kan i forskellige sammenhænge true grundvandsinteresser. Dels i forbindelse med indvindingen og dels i forbindelse med efterbehandlingen.

I Norddjurs Kommune graves der som udgangspunkt ikke under grundvandsspejlet eller tilføres fyldjord i grave indenfor OSD.

I regionens råstofplan 2020 er der givet en række retningslinjer for råstofgravning i forbindelse med grundvandsbeskyttelse. Råstoffer i Region Midtjylland.

Øvrige udpegninger i relation til grundvandsbeskyttelse
Der har historisk set været flere arealudpegninger, hvorunder forskellige støtteordninger har haft til sigte at fremme miljøvenlig landbrugsdrift og begrænse udvaskningen af nitrat fra landbrugsarealer. Visse støtteordninger er ikke længere aktuelle, for eksempel MVJ- og SFL-ordninger.

Staten har i 2022 oprettet 2 tilskudspuljer. Den ene pulje målretter sig de almene vandværker og skal gå til grundvandsbeskyttelse. Den anden pulje målretter sig sløjfning af ubenyttede brønde og boringer i OSD. Denne pulje kan private ansøge om.

De eksisterende ordninger, for eksempel plejegræsordninger eller ekstensiv landbrugsdrift mm. ændres og tilpasses løbende, hvorfor der ikke redegøres yderligere for disse.