Mast på Kærvejen 6 i Fjellerup Strand

Formål

Der udarbejdes kommuneplantillæg 11 for at bringe lokalplan 115-707 i overensstemmelse med kommuneplanens rammer. 

Indhold

Kommuneplantillægget udlægger et nyt rammeområde ved kærvejen, hvor der kan etableres én telemast. En del af eksisterende rammeområde 07-5-S aflyses. 

Retningslinjer og redegørelse

Kommuneplantillægget muliggør, at der kan etableres én telemast på ialt 45,5 meter. 

Drikkevandsinteresser 

Den planlagte placering af telemast ligger i indvindingsopland til Fjellerup Strands Vandværk. Placering af telemast ligger også i 300 meters beskyttelseszone til en af vandværkets tre drikkevandsboringer. Placering af telemast ligger hverken i område udpeget som boringsnært beskyttelsesområde (BNBO), nitratfølsomt indsatsområde (IO) eller område med særlige drikkevandsinteresser (OSD). Dog vurderes det, at den planlagte placering af mas ligger i et sårbart indvindingsopland til Fjellerup Strands Vandværksboringer.

Vandværkets boringer indvinder grundvand i intervallet 6 til 40 meter under terræn. Vandet indvindes både fra et overfladenært sandmagasin og det primære grundvandsmagasin i kalken. Grundvandsmagasinet har ikke en god geologisk beskyttelse i form af store mægtigheder af sammenhængende lerlag. Ved kildepladsen er grundvandsmagasinet derfor sårbart overfor overfladenære aktiviteter. Den store sårbarhed ses også i grundvandskemien, da der flere gange har været fund af pesticider i to af vandværkets boringer.   

I forbindelse med en telemast er der hverken oplag, anvendelse eller produktion af mobile stoffer (forureningskomponenter) der kan udvaskes til grundvandet.

Det vurderes derfor, at opstilling af en telemast (teknisk anlæg) ikke medfører en væsentlig fare for forurening af grundvandet. Det vurderes derfor ligeledes, at der ikke skal udarbejdes en grundvandsredegørelse i forbindelse med kommuneplantillægget.

Men på grund af drikkevandsinteresserne i området, samt nærheden til Fjellerup Strands Vandværks kildeplads, skal der tages mest mulig hensyn til grundvandsbeskyttelsen i forbindelse med opstilling, indretning og drift af masten.

Habitatdirektivet

Nærmeste N2000-område er N263 Nordvestlige Kattegat, og ligger ca. 1 km nord for planområdet. N263 er på det pågældende punkt udpeget på baggrund af EF-fuglebeskyttelsesområde F127 Nordvestlige Kattegat. N263 er en nylig sammenlægning af flere habitat- og fuglebeskyttelsesområder, og der er derfor endnu ikke lavet en Natura 2000-plan for området. I punktet for nærmeste afstand til planområdet har der for sammenlægningen været udpeget EF-fuglebeskyttelsesområde F112. Dette område var udpeget på baggrund af følgende trækkende fuglearter: ederfugl, sortand og lysbuget knortegås.
Alle disse arter er havlevende arter, der sjældnere bruger kysten som tilholdssted, og meget sjældent bebyggede landområder med skov. Det vurderes derfor, at udpegningsgrundlaget til nærmeste Natura 2000-område ikke påvirkes af lokalplanen.

Bilag IV arter

Kommunen er ikke bekendt med fund af bilag IV-arter på eller nær planområdet. Det vurderes, at planområdet desuden ikke vil være habitat for en eller flere bilag IV-arter.r.

Bevaringsværdigt landskab

Masten er placeret inden for udpegning af ’Bevaringsværdigt landskab, der skal vedligeholdes og styrkes’, kaldet ’Fjellerup Marine forland’.

Karaktergivende for området er samspillet mellem det højtliggende randmorænelandskab samt de flade arealer på det marine forland. Stranden og det lave marine forland er i dag præget af sommerhusbebyggelse og ferieaktiviteter. Det er et varieret kystlandskab, der i sig selv udgør et oplevelsesrigt område. Områdets nøglekarakterer er hedearealer og klitter, mange fortidsminder, markante udsigter og store sommerhusområder.

Færdes man i det marine forland og morænelandskabet, vil masten ikke være markant synlig, både på grund af eksisterende beplantning og terrænforskelle.  Man vil kunne se den i glimt på afstand, men det vurderes, at den vil opleves sekundær i landskabet på grund af afstanden og vil blive en del af de eksisterende øvrige landskabselementer. Den vil ikke påvirke vigtige sigtelinjer og udsigter nævneværdigt.  

Der er dog ingen tvivl om, at mastens fundament vil være meget synligt og fremstå som markant, teknisk anlæg, når man passerer masten på Kærvejen eller opholder sig ved sommerhusbebyggelsen ’Skovsøen’.

De samlede, visuelle konsekvenser ved opstillingen vurderes dog som neutrale, set fra et landskabeligt synspunkt.

 

Specifik geologisk bevaringsværdi

Masten er placeret inden for udpegning af Specifikt geologisk interesseområde af national betydning: ”Bønnerup Strand”. Det landskabstræk, der ønskes beskyttet ved udpegningen, er et bredt, lavvandet abrasionsflak med løst sanddække og stedvis oversået med store sten. Den foranliggende barriere beskytter flakket mod havis, og derfor sker der ikke en flytning og sammenhobning af stenene. Da der ikke er visuelt sammenhæng mellem de abrationsflakket og masten, er det kommunens vurdering, at den ikke påvirker de geologiske landskabsværdier, der ønskes bevaret

Miljøvurdering

Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), lovbek. nr. 1976 af 27. okt. 2021, skal alle fysiske planer, som skønnes at få væsentlig indvirkning
på miljøet, miljøvurderes. Norddjurs Kommune har foretaget screening af nærværende plan og vurderer som planmyndighed, at planen ikke vil få væsentlig indvirkning på miljøet, og den skal ikke miljøvurderes.

Planen giver ikke mulighed for større anlægsprojekter, der er omfattet af lovens bilag 1 og 2. Planen påvirker ikke et internationalt naturbeskyttelsesområde og planen får ikke en væsentlig
indvirkning på miljøet, jvnf. kriterierne i lovens bilag 3.

Følgende rammeområder bliver aflyst ved tillæggets endelige vedtagelse:

07-5-S - Sommerhusomr. Engen, Skovsøen mv.