Solceller ved Estruplund

Formål

Formålet med kommuneplantillægget er at give mulighed for udlæg af et område til teknisk anlæg i form af solcelleanlæg.

Indhold

Der udlægges nyt rammeområde 1143. Inden for det nye område muliggøres anvendelse til solcelleanlæg.

Rammeområdet omfatter et areal på ca. 134 ha beliggende ved Estruplund i den nordøstlige del af Norddjurs Kommune. Arealet drives i dag som intensiv landbrugsdrift. Der muliggøres opførelse af bebyggelse til el-produktion i form af solcellepaneler og tilhørende installationer for drift af solcelleanlægget.

Ændring af eksisterende rammeområde

Det eksisterende rammeområde 1134 Vindmølleområde nordvest for Tørslev aflyses delvist. Rammeområdet indskrænkes mod nordøst men henblik på at undgå overlap med det nye rammeområde.

Retningslinjer og redegørelse

Specifik geologisk bevaringsværdi

Det foreslåede rammeområde ligger delvist indenfor udpegningen ’Specifik geologisk bevaringsværdi’.

Projektområdet ligger indenfor udpegningen ’Hevring Hede’, hvor beskyttelse af kystlandskabets landskabsformer er i fokus. Her skal tages særligt hensyn til områdets geologi og derfor fastsætter kommuneplanens retningslinjer, at anlægsarbejder, der slører landskabets dannelsesformer bør undgås.

’Hevring Hede’ omhandler særligt dannelsen og udviklingen af Gudenåsystemet. Området er et lavtliggende marint forland, der mod vest afgrænses af en markant kystskrænt. I stenalderen var områdets Moræneplateau afskåret fra fastlandet, som følge af havstigninger forårsaget af ismassernes smeltning, der medførte, at havet trængte ind i Randers Fjord og skabte Hevring og Hejbæk Å, hvormed der skete en ødannelse.

 

Bevaringsværdige landskaber

Det foreslåede rammeområde ligger delvist indenfor udpegningen ’Bevaringsværdige landskaber’.

Indenfor udpegningen er det af den foreslåede Kommuneplan 2021 ønsket at styrke bevaringsværdige landskaber med afsæt i landskabernes karakter og at anlæg, der kan forringe områdets naturmæssige, kulturhistoriske eller rekreative landskabsværdier bør undgås.

Rammeområdet er delvist placeret inden for udpegningen Estruplund Herregårdslandskab samt på grænsen til Ingerslev og Langvad Ådalssystem.

’Estruplund Herregårdslandskab’ består af store markenheder med intakte, omkransende diger og skovklædte dalstrøg med velholdte skovbryn. Estruplund Herregårdslandskab overlapper delvist med arealet.

Indenfor udpegningen ’Ingerslev og Langvad Ådalssystem’ er der vandløbsdalene og de stejle skrænter, der tilfører området landskabelig værdi. Vandløbsdalen er forholdsvist synlig i et ellers udbredt landbrugsområde og opdeler storlandbruget i mindre enheder. 

 

Retningslinjer for solcelleanlæg

Norddjurs Kommuneplan 2021 definerer i kommuneplanens retningslinjer en respektafstand fra et projektområdes afgrænsning med henblik på at sikre, at der tages så høj grad af hensyn til naboer som muligt. Respektafstanden fastsættes til 200 meter, projektejers evt. egne boliger er dog undtaget fra denne. I Kommuneplan 2021 beskrives, at solcelleanlæg som udgangspunkt skal placeres udenfor denne afstand, men at planlægningen indenfor denne grænse skal ske under hensyntagen til beboelse.

Respektafstanden er ikke opfyldt for alle beboelser omkring rammeområdet. Indenfor en afstand af 200 meter fra rammeområdets afgrænsning findes i dag én bolig. Boligen har samme ejerforhold som rammeområdets arealer.

Projektforslaget indebærer, for at imødekomme kommuneplanens retningslinjer, en gennemgående afskærmende beplantning omkring anlægget, der vil bestå af blandt andet stedsegrønt, der sikrer at beplantningen har nogen grad af afskærmende virkning året rundt. 

 

Kystnærhedszonen

Det foreslåede rammeområde ligger delvist inden for kystnærhedszonen.

Den funktionelle og planlægningsmæssige begrundelse for den valgte placering af solcelleanlægget omkring Estruplund er nærheden til eksisterende tekniske anlæg. Det foreslåede solcelleanlæg ligger således i tilknytning til fem eksisterende vindmøller nordvest for Tørslev samt et tracé med højspændingsmaster, som fører op til en transformerstation umiddelbart nord for det foreslåede rammeområde. Desuden er solindstrålingen i de kystnæreområder bedre end længere inde i landet, hvorved der opnås en bedre produktion med en kystnær placering.

Ved udarbejdelse af forslag til kommuneplantillæg og den tilhørende miljøvurdering er der udarbejdet visualiseringer af solcelleanlæggets placering i landskabet i kystnærhedszonen med henblik på at kunne vurdere den visuelle påvirkning af landskabet som følge af planens realisering. Der henvises til Miljøredegørelsen for solceller ved Estruplund og tilhørende visualiseringsrapport for vurdering af den visuelle påvirkning af omgivelserne.

 

Habitatdirektivet

Norddjurs Kommune vurderer, at det på grund af afstanden til nærmeste Natura 2000-område kan udelukkes, at projektet kan medføre væsentlige konsekvenser for arter eller naturtyper i de internationale naturbeskyttelsesområder i henhold til EU's habitatdirektiv. 

Der er ikke registreret arter, som er omfattet af Habitatdirektivets bilag IV i området, men kendskab til foremkomt af både flagermus, odder, samt flere arter af padder i området, men projektområdet vurderes af ringe værdi for bilag IV-arterne. Projektforslaget vurderes at kunne gennemføres uden negative påvirkninger af individer eller bestande af bilag IV-arter. Der arbejdes med afværgeforanstaltninger ved tilfælde af fund af potentielle levesteder for flagermus i det konkrete projekt.  

Der henvises til Miljøredegørelse - Solceller ved Estruplund for en uddybende vurdering af planforslagets påvirkning af internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttede arter. 

Miljøvurdering

Ifølge Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (LBK. nr. 973 af 25.06.2020), skal der foretages en miljøvurdering af alle fysiske planer, som skønnes at få væsentlig indvirkning på miljøet.

Norddjurs Kommune har foretaget screening af nærværende kommuneplantillæg og vurderer som planmyndighed, at planen vil kunne få væsentlig indvirkning på miljøet, hvorfor den skal miljøvurderes.

Miljøvurderingen af nærværende forslag til kommuneplantillæg er sammenfattet i Miljøredegørelsen for Solceller ved Estruplund, som også indeholder miljøvurdering af forslag til lokalplan og miljøkonsekvensvurdering af projektforslaget. Miljøredegørelsen er offentliggjort sammen med forslaget til kommuneplantillæg og lokalplan.

Følgende nye rammeområder bliver udlagt i tillægget:

1143 - Solceller ved Estruplund
1134 - Vindmølleområde nordvest for Tørslev

Følgende rammeområder bliver aflyst ved tillæggets endelige vedtagelse:

1134 - Vindmølleområde nordvest for Tørslev