Formål
At give mulighed for udlæg af et område til rekreativt område med mulighed for anvendelse til bl.a. overnatning i forbindelse med afholdelse af diverse "events", der afholdes på ejendommen.
Indhold
Der udlægges to nye rammeområder, Bode Engvej, Nord 1145 og Bode Engvej, Syd 1144. Inden for de nye områder muliggøres anvendelse som rekreative områder. Kommuneplantillæget/rammeområderne omfatter et areal på ca. 4,15 ha, beliggende Bode Engvej 15, 8950 Ørsted. Området må anvendes som klubhus, værksted, hytter, udhuse m.v. for motorcykelklubben "Mosten MC".
Retningslinjer og redegørelse
Habitatdirektivet bilag IV-Arter
Forslaget til kommuneplantillæg nr. 28, vurderes til ikke at have betydning for bilag IV-arter i området.
I habitatbekendtgørelsen fremgår det, at der ikke må gives tilladelse, dispensation, godkendelse til projekter, der kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder i det naturlige udbredelsesområde for dyrearter, der er optaget i habitatdirektivets bilag IV.
Det eneste registrerede fund af bilag IV-art, er odder i vandsystemet ca. 1,5 km vest for området, der kommuneplanlægges.
Det vurderes at området ikke anses som attraktivt for odderen og at motorcykelklubbens aktiviteter ikke vil påvirke artens leve- eller yngleområder. Det vurderes ligeledes at området umiddelbart ikke anses som kerne-, leve- eller yngleområde for andre bilag IV-arter.
Natura 2000
I henhold til gældende bekendtgørelse om udpegning og administration af internationale naturbeskyttelsesområder
samt beskyttelse af visse arter, skal der foretages en vurdering af, om projekter i sig selv, eller i forbindelse med andre
planer og projekter, kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt.
Nærmeste Natura 2000-område er N14 Ålborg Bugt, Randers Fjord og Mariager Fjord.
Afstanden til nærmeste områder er 2,4 km og er Ydre Randers Fjord og tilhørende strandengsområder.
Nærmeste habitatnatur er 1330 strandeng. Det aktuelle strandengsområde. De vigtigste påvirkningsfaktorer for strandenge er: begrænsninger af den naturlige dynamik, næringsbelastning, afvanding, tilgroning med invasive arter og fragmentering.
Det vurderes at projektet ikke bidrager med disse påvirkningsfaktorer på nærmeste strandeng eller mere fjerntliggende strandenge.
Fuglearter, der er omfattet af fuglebeskyttelsesdirektivet via nærliggende fuglebeskyttelsesområde F15, vurderes til ikke at blive påvirket i væsentligt omfang.
De aktiviteter der foregår i umiddelbar nærhed af ejendommens to matrikler 41b og 25d udgør ikke nogen væsentlig forstyrrelse for ynglende og rastende fugle i området. Det vurderes, at aktiviteter der evt. foregår i forbindelse med større arrangementer kan have mindre forstyrrelseseffekter på fugle, der raster i området, men det vurderes at være kortvarigt, og fuglene har mulighed for at flytte sig til andre forstyrrelsesfrie og tilsvarende områder i nærheden.
Såfremt områdets naturlige hydrologi genoprettes ved etablering af vådområder kan områdets betydning for fugle ændre sig.
Grønt Danmarkskort
Området ligger udenfor udpegede økologiske forbindelser, og klubbens aktiviteter vil derfor ikke påvirke spredningskorridorer for vilde dyr.
Kystnærhedszone
Ejendommen ligger indenfor kystnærhedszonen. Ejendommen ligger ca. 700 m fra Randers Fjord og er omkranset af beplantning og er derfor ikke synlig fra kysten. Det vurderes derfor at ejendommen og motorcykelklubbens aktiviteter ikke berør kystnærhedszonen i væsentlig grad.
Støjkonsekvensområde
Ejendommen grænser op til lokalplan nr. 81-1136 - Vindmøller i Hollandsbjerg Enge (støjbelastet område).
Det vurderes at kommuneplantillægget ikke har nogen konsekvens for støjkonsekvensområdet.
Specifik geologisk bevaringsværdi
Ejendommen er beliggende i udpegningen af specifikt, geologisk interesseområde af national betydning, kaldet ’Randers Fjord’. Fjorden med omgivende landskab vurderes samlet som et område af største geologiske og landskabelige interesse, grundet dens illustrative morfologi, der særligt afspejler fjordens udvikling efter istiden i detalje. Fjorden karakteriseres over store områder af hævede marine aflejringer fra stenalderen og markante fossile kystskrænter samt recent marin forlandsdannelse nær indløbet ved Udbyhøj. Det vurderes, at det rekreative område ikke vil påvirke de geologiske værdier.
Bevaringsværdigt Landskab
Ejendommen er omfattet af "Bevaringsværdigt landskab" - Kare og Hollandsbjerg Holme, der skal bevares og beskyttes.
Området er udpeget som Bevaringsværdigt landskab, der skal beskyttes og bevares. Området er et af Danmarks mest spændende fjordområder; rig på både natur og kultur. Karaktergivende for området er fjordengene på det flade, marine forland i samspil med den markante morænetunge, der skyder sig op gennem landskabet. Grænsen mellem morænelandskabet og det marine forland understreges af de flere steder meget markante litorina kystskrænter, der markerer grænsen for den hævede havbund og de store vidder langs kysterne.
Det vurderes, at det rekreative område, (kommuneplantillægget), ikke vil påvirke de landskabelige værdier, der ønskes bevaret og beskyttet da ejendommen er omkranset af høj beplantning, der virker som afskærmning ud mod det åbne landskab.
Lavbundsarealer der kan genoprettes
I henhold til Kommuneplan 2021, udgør rammerådet en meget lille del af et større sammenhængende lavbundsareal, der kan genoprettes, som strækker sig over hele den ydre grænse mod Randers Fjord mod vest, Kattegat mod nord/øst og øst for Bode Enge. Området ligger ikke indenfor for areal, der er udpeget som potentielle vådområder i Kommuneplan 2021, men er alene udpeget som lavbundsarealer, der kan genoprettes.
I henhold til kommuneplanens retningslinjer, skal lavbundsarealer, der kan genoprettes som vådområder med henblik på at fjerne kvælstof og fosfor fra det vand, der løber gennem områderne, eller der kan genoprettes som vådområde med henblik på at tilbageholde CO2, friholdes for eksempelvis byggeri og anlæg, som kan forhindre, at det naturlige vandstands niveau genskabes.
Selve ejendommen ligger i den sydligste del af områdeudpegningen. Ejendommen udgør en meget lille del af det samlede lavbundsområde og består af en oprindelig landbrugsejendom med eksisterende bebyggelse, ligesom der på samme måde ligger andre små ejendomme og landbrugsejendomme indenfor områdeudpegningen. Den nordlige del af rammeområdet består af altovervejende af skovbeplantning og 2 mindre bygninger.
Med baggrund i dette vurderes det, at kommuneplantillægget og ejendommens aktiviteter ikke påvirker lavbundsarealerne i negativ retning og vil ikke udgøre en hindring for, at arealerne kan genoprettes til vådområder.
Miljøvurdering
Ifølge lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 03/01/2023, skal
alle fysiske planer, som skønnes at få væsentlig indvirkning på miljøet, miljøvurderes. Norddjurs Kommune har
foretaget screening af nærværende plan og vurderer som planmyndighed, at planen ikke vil få væsentlig indvirkning
på miljøet, og at den ikke skal miljøvurderes.
Planen omfatter et mindre område på lokalt plan. Planen giver ikke mulighed for større anlægsprojekter, der er
omfattet af lovens bilag 1 og 2. Planen påvirker ikke et internationalt naturbeskyttelsesområde, og planen får ikke en
væsentlig indvirkning på miljøet, jf. kriterierne i miljøvurderingslovens bilag 3.