Kommuneplanens rammebestemmelser fastlægger, hvad de enkelte delområder i kommunen må anvendes til. Rammerne regulerer, hvad der må bygges, hvor og i hvilket omfang. Endelig kan der være tale om bestemmelser for friarealer, forsyningsforhold, adgangsforhold og mere specielle forhold.
Grundlag for lokalplaner
Rammebestemmelser er et nødvendigt bindeled fra kommuneplanen til lokalplanlægningen og udgør således grundlaget for kommunens udarbejdelse og vedtagelse af lokalplaner.
Lokalplaners indhold skal følge kommuneplanens rammebestemmelser. Hvis kommunalbestyrelsen træffer beslutning om at udarbejde en lokalplan, der er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser, skal kommuneplanen ændres, evt. ved et tillæg til kommuneplanen.
Grundlag for administration
Rammebestemmelserne anvendes også ved behandling af byggesager, der ikke nødvendiggør udarbejdelse af lokalplan.
Inden for byzone og sommerhusområder kan kommunalbestyrelsen modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med kommuneplanens rammebestemmelser.
Områder, som er omfattet af kommuneplanens rammer og som ligger i landzone, men som ikke er omfattet af lokalplaner, skal administreres efter planlovens landzonebestemmelser og efter byggeloven på grundlag af kommuneplanens rammebestemmelser. Indeholder kommuneplanens rammer ikke bebyggelsesregulerende bestemmelser for f.eks. bygningers højde eller antal etager, så er planlovens landzonebestemmelser og byggelovens rammer gældende.
Fælles opholdsarealer
Fælles opholdsarealer omfatter fælles udendørsopholdsarealer, hvor man har mulighed for at møde sine naboer m.v.
Lokalplaner skal sikre, at der i nye boligområder som udgangspunkt reserveres følgende procentdel af arealet til fælles opholdsarealer.
- Åben-lav boligbeyggelse: mindst 5% af områdets areal.
- Tæt-lav boligbebyggelse: mindst 10% af områdets areal.
- Etageboligbebyggelse: mindst 15% af områdets areal.
I Grenaa og Auning kan der afviges fra minimumskrav til fælles opholdsarealer på baggrund af en konkret vurdering, herunder iagttagelse af opholdsarealernes kvalitet, nærhed til andre udendørs opholdsarealer, m.v. Der kan dog ikke afviges fra minimumskrav i nye udlagte boligområder.
I nye områder til erhvervs-, center- og offentlige formål skal der udlægges areal til fælles opholdsarealer på baggrund af en konkret vurdering.
Beregningsregler for de fælles opholdsarealer:
- Vej- og parkeringsarelaer kan ikke medregnes i fælles opholdsarealer.
- Arealer, som anvendes til håndtering af overfladevand, kan medregnes som fælles opholdsarealer, hvis de kun periodevis er oversvømmet.
Kvalitet i fælles opholdsarealer:
- Fælles opholdsarealer skal som udgangspunkt planlægges for at sikre sammenhængende grønne arealer, hvor fælles opholdsarealer har sammenhæng med og forbindelser til evt. omkringliggende naturområder.
- Beplantning og udformning af fælles opholdsarealer skal tage udgangspunkt i de eksisterende natur- og jordbundsforhold i området.
- Fælles opholdsarealer skal som udgangspunkt anlægges på terræn, udgøre sammenhængende arealer og være velplaceret i forhold til solorientering og le.
Parkering
Der skal udlægges parkeringsarealer på den enkelte ejendom, således at beboere, beskæftigede, besøgende, kunder og leverandører kan parkere ved/på ejendommen.
Vejledende parkeringskrav:
- 2 parkeringsplads pr. bolig ved åben-lav boligbebyggelse (enfamiliehus)
- 1 ½ parkeringsplads pr. bolig ved tæt-lav boligbebyggelse, hvoraf ½ parkeringsplads pr. bolig skal være forbeholdt fællesparkering.
- 1 parkeringsplads pr. soveværelse ved sommerhus på mere end 180 m2
- 1 parkeringsplads pr. 50 m2 butiks- og restaurationsareal
- 1 parkeringsplads pr. 100 m2 kontor- og værkstedsareal
- 1 parkeringsplads pr. 200 m2 lagerareal
Vandhåndtering
Det skal altid vurderes, om der er behov for afværgeforanstaltninger til sikring mod oversvømmelse eller erosion, når der lokalplanlægges for byudvikling, særlig tekniske anlæg eller ændret anvendelse mv.
Når der lokalplanlægges for nye områder eller ændret anvendelse, skal der laves en plan for vandhåndtering i området.
Grundstørrelser
Åben-lav boligbebyggelse
- I boligområder til åben-lav bebyggelse må der ikke udstykkes grunde på mindre end 700 m2.
- Der kan dog i lokalplaner for nye boligområder fastlægges, at grunde til åben-lav bebyggelse kan være mindre end 700 m2, hvis der samtidig udlægges et fælles udendørs opholdsareal, så den enkelte grund og del af det fælles udendørs opholdsareal tilsammen udgør mindst 700 m2.
Tæt-lav boligbebyggelse
- I boligområder til åben-lav bebyggelse må der ikke udstykkes grunde på mindre end 250 m2.
- Der kan dog med lokalplan for nye boligområder fastlægges, at grunde til tæt-lav bebyggelse kan udstykkes mindre end 250 m2, hvis der samtidig udlægges et fælles udendørs opholdsareal, så den enkelte grund og del af det fælles udendørs opholdsareal tilsammen udgør mindst 250 m2.