Bymidten i Grenaa
Norddjurs Kommune arbejder målrettet på at fastholde og tiltrække handel og servicefunktioner, samtidig med at bymidtens offentlige rum og forbindelser styrkes for at øge Grenaas attraktivitet. Byen står, på lige fod med andre byer, foran en potentialefyldt omstilling, hvor blandt andet anvendelse af tomme butikslokaler må gentænkes, og detailhandlen kan udvikles til en mere dynamisk og integreret enhed, der bidrager til væksten. Dette skaber muligheder for en innovativ byudvikling, og med sin attraktive middelalderbymidte og det centrale torv omkring kirken har Grenaa et unikt udgangspunkt. Den strategiske planlægning fokuserer på bæredygtighed og de unge for at forankre en levende, dynamisk midtby.
Mål
Det er kommunalbestyrelsens mål, at:
- Styrke den levende, attraktive og bæredygtige bymidte
- Fortsat styrke samarbejdet mellem kommunen, handels- og erhvervslivet og borgerne for at fastholde en bred lokal forankring af den fortsatte udvikling af bymidten.
- Fortsat fokusere på forbindelser mellem bymidten og resten af Grenaa.
Retningslinjer
1. Styrke den attraktive, levende og bæredygtige bymidte ved;
-
- Ny og midlertidig anvendelse af tomme butikslokaler
- Udviklingen af bymidten bør som udgangspunkt tage afsæt i det eksisterende kulturmiljø og middelalderbyens bevaringsværdige bygninger, samtidig med at unikke funktioner som uddannelses- og kulturområder fremhæves for at styrke områdets særpræg.
- Med ny placering eller flytning af offentlige funktioner i Grenaa, bør en placering i bymidten som udgangspunkt altid vurderes.
- De fysiske rammer i bymidten skal understøtte aktiviteter og arrangementer fra lokale foreninger, kulturelle institutioner og lignende aktører i bylivet.
- I Grenaa midtby bør dispositionsforslaget "Den attraktive Midtby" ligge til grund for ændringer i byrummene.
2. Fortsat styrke samarbejdet mellem kommunen, handels- og erhvervslivet og borgerne ved;
-
- Fortsat at fremme samskabelsen med lokale aktører gennem formelle og uformelle partnerskaber, netværk og andre samarbejdsformer.
- Styrke borgerinvolveringen i bymidteudviklingen gennem samskabelse.
3. Fortsat have fokus på forbindelser til bymidten ved;
-
- Fortsat optimering af forbindelserne mellem bymidten, uddannelsesinstitutionerne og havnen, f.eks. gennem etablering af nye stier, wayfinding-løsninger eller anden infrastruktur.
- I Grenaa midtby bør projekterne "Grenaa Spots" og "Lightway" ligge til grund for ændringer i byrummene.
Redegørelse
Strategien for Grenaa bymidte i Kommuneplan 2025 har sit afsæt i en række eksisterende planer og analyser, herunder Strategisk Udviklingsplan "Næse for Vand" (2023), Grenaa – Den attraktive midtby (2016) og Detailhandelsanalysen (2018) og en række mindre konkrete projekter som f.eks. ”Grenaa Spots” og ”Lightway”, der omhandler forbindelser mellem uddannelsesinstitutionerne og bymidten. Disse planer danner grundlaget for en integreret udvikling, der omfatter samskabelse, bedre udnyttelse af eksisterende bygninger og forbedrede forbindelser både internt i byen og til de omkringliggende områder. Det er hensigten, at strategien kan videreudvikles i dialog med lokale aktører som Handel Grenaa og Erhverv Grenaa med henblik på at skabe en levende, bæredygtig og attraktiv bymidte, der kan tiltrække både nye og eksisterende aktører i de kommende år.
I den videre kvalificering af strategien fokuseres der på tre strategipunkter som er: Samskabelse, Anvendelse i midtbyen og Forbindelser
Samskabelse
Strategien for bymidten i Grenaa vægter samarbejde med lokale aktører gennem både formelle og uformelle partnerskaber. Borgerne, erhvervslivet og foreninger inddrages gennem workshops og dialogprocesser, som skaber bredt ejerskab i byens udvikling. Eksempler kunne være borgerfora, hvor forskellige aldersgrupper og erhvervsliv deltager aktivt i beslutningsprocesserne. Lokale ressourcer bidrager til kulturelle arrangementer og kunstprojekter, herunder offentlige kunstinstallationer og byfester med lokal kunst, som kan fremme byens tiltrækningskraft og styrke det kulturelle liv.
Anvendelse i midtbyen
Midlertidig og eller ny anvendelse af tomme butikslokaler undersøges som middel til at skabe aktivitet og variation i bymidten. Kreative fællesskaber, undervisningslokaler og kontorfællesskaber kan benytte disse rum, hvis det skønnes at tilføre værdi til bymidten. Pop-up butikker og kulturhuse kan også kortvarigt fylde tomme lokaler og tiltrække besøgende. Placeringen af offentlige funktioner kan strategisk understøtte aktivitet i bymidten. Unikke byområder, som uddannelses- og kulturområder, styrkes gennem investering i infrastruktur, der tættere knytter dem til bymidten. En balanceret shopping oplevelse i bymidten og i aflastningsområdet understøttes, så de to områder supplerer hinanden og styrker Grenaa som et samlet handelscentrum. Et eksempel kunne være en såkaldt click and collect ordning mellem bymidten og aflastningsområdet.
Forbindelser
Forbindelser mellem bymidten, det uddannelsesmæssige centrum og havnen er essentielle for en sammenhængende by. Forbedringer omfatter både fysiske stier og veje samt digitale infrastrukturer som gratis Wi-Fi og wayfinding-løsninger, der guider fodgængere og cyklister til nøgleområder i byen som bymidten, havnen og uddannelsesinstitutionerne. Samtidig undersøges muligheder for at skabe direkte forbindelser til Grenaas omkringliggende naturområder, hvor rekreative stier og områder kan øge byens tiltrækningskraft for borgere og besøgende. Bedre transportforbindelser og studenterrettede initiativer kan fastholde Grenaas position som attraktiv og tilgængelig studieby.
Links og henvisninger