Norddjurs Kommune er beriget med store skovområder. I dag er ca. 14.000 ha eller ca. 20 % af kommunens areal dækket af skov. Med kommuneplanen udlægges ca. 11.500 ha til skovrejsning. De udpegede skovrejsningsområder er således de steder, hvor det kan anbefales at rejse ny skov. Ved fuld tilplantning af disse områder vil Norddjurs Kommune være dækket af ca. 35 % skov.
Mål
Kommunalbestyrelsens mål er at:
- Udpege skovrejsningsområder for at fremme skovtilplantningen og dermed medvirke til statens mål om, at skovlandskaber skal udgøre 20-25 % af landets areal.
Retningslinjer
- Skovrejsningsområderne er udpeget, hvor grundvandsressourcen skal beskyttes, hvor bynære friluftsinteresser kan styrkes, eller hvor skov kan fremme den biologiske mangfoldighed i landskabet.
- Vedvarende energi anlæg kan placeres inden for skovrejsningsområder.
Redegørelse
Formålet med retningslinjen er at udpege de områder, hvor kommunalbestyrelsen kan anbefale rejsning af ny skov. Skovrejsningsområderne er vist på nedenstående kort:
Skovrejsningsområderne er udpeget efter tre hovedhensyn:
- Beskyttelse af grundvands- og drikkevandsressourcer.
- Fremme arealer til bynære friluftsinteresser.
- Fremme den biologiske mangfoldighed i landskabet.
Skovrejsningsområderne danner grundlag for statslig skovrejsning og for offentlig støtte til privat skovrejsning.
Statens mål er at fordoble skovlandskaber i Danmark i løbet af 80 til 100 år, så cirka 20-25 % af landets areal i løbet af en trægeneration dækkes af skov. Med skovrejsningsplanlægningen lægges der op til en forøgelse af skovarealet i Norddjurs Kommune. Ønsket om at fremme skovtilplantningen skyldes, at andelen af skov i Danmark har været i tilbagegang i en lang periode.
Hvor der i landskabet er modstridende interesser mellem ønsket skovrejsning pga. grundvandsinteresser og uønsket skovrejsning af hensyn til værdifulde landskaber, er der for hver enkel lokalitet foretaget en konkret interesseafvejning.
Ændringer i forbindelse med Kommuneplan 2025
Der er udtaget en række skovrejsningsområder i forbindelse med Kommuneplan 2025. I Kommuneplan 2025 der er udtaget knap 2.500 ha i forhold til Kommuneplan 2021.
Områder er udtaget på baggrund af en helhedsvurdering af udpegningen, som stammer fra 2013. Det er Norddjurs Kommunes vurdering, at de udtagede områder ikke længere lever op til udpegningsgrundlaget, da de var hovedsageligt udpeget på baggrund af grundvandsinteresser. Der forventes ikke fremtidige kildepladser i områderne ved Glatved/Ålsrode (ca. 1170 ha.), nordvest for Ørsted (ca. 450 ha.), og øst for Vivild (ca. 660 ha.). Et område sydvest for Øster Alling (ca. 150 ha.) har ingen kildeplads længere og fjernes derfor også fra udpegningen.
Afslutningsvis er der foretaget nogle enkelte mindre tekniske rettelser af udpegningen, hvor der er sammenfald med områder allerede rammelagt til andre formål. Disse vurderes ikke til at have betydning i forhold til størrelsen af udpegningen i kommunen som helhed.
Der er også tilføjet et enkelte mindre areal til udpegningen på baggrund af en lodsejerhenvendelse. Det tilføjede areal ved Hedegårdsvej, vest for Glesborg, hænger sammen med eksisterende skovrejsningsområder og omfatter ca. 14 ha.
Det er en national interesse i kommuneplanlægning, at det samlede areal til skovrejsningsområder som udgangspunkt fastholdes eller forøges. Det er Norddjurs Kommunes vurdering, at der er fortsat udpeget større arealer til skovrejsning i kommunen, og at tilsammen med eksisterende skovområder i kommune, bidrager det godt til opfyldelse af nationale målsætninger for skovdækning.
Dertil er ændringerne baseret på en helhedsvurdering, hvor der udtages kun arealer, som ikke længere lever op til retningslinjen for udpegningen. Det er den første større revision af udpegningen siden den var oprindeligt lavet i 2013.
Skovrejsningsordningen
Bestemmelser i skovloven giver staten mulighed for at yde tilskud til privat skovrejsning på landbrugsjord. Med skovrejsning menes i denne forbindelse etablering af sluttet skov af højstammede træer. Det er frivilligt at rejse skov og at benytte sig af tilbuddet om offentlig støtte til skovrejsning. Ordningen administreres af Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning (SVANA) under Miljøministeriet.
Skove, som anlægges med offentligt tilskud ifølge skovrejsningsordningen, pålægges fredskovspligt.
Udnyttelse til andre formål
Skovrejsningsområderne har ikke karakter af arealreservationer. Før der er sket tilplantning, er udpegning af et skovrejsningsområde således ikke i sig selv til hinder for, at området i stedet anvendes til jordbrugsformål, byudvikling eller for eksempel til vejanlæg efter de regler, der i øvrigt gælder for det åbne land.
Beskyttelse af naturtyper og fortidsminder
Naturbeskyttelseslovens beskyttelse af strande, søer, vandløb, moser, heder, enge, overdrev, strandenge, strandsumpe og fortidsminder og museumslovens beskyttelse af sten- og jorddiger gælder også inden for skovrejsningsområderne.