Beskrivelse
På kanten af den smalle Hevring Ådal, vest for landsbyen Tustrup, ligger et af de flotteste og mest stemningsfulde anlæg for bondestenalderen. På en lille hedestrækning omgivet af skov og marker kan man uforstyrret gå rundt mellem to dysser, en jættestue og et såkaldt kulthus, der alle er opført omkring 3200 f.Kr.
Dysserne
Den imponerende runddysse i den sydøstlige del af området har et gravkammer der består af fem store bæresten. Omkring kammeret er der sat en krans af 13 randsten i en cirkel med en diameter på 8 meter. Åbningerne mellem randstenene er fyldt ud med flade sten (såkaldt tørmur). Indgangen, der blot er en åbning mellem to bæresten, er mod syd. Runddysserne fremstår utildækket.
Kulthuset
I forhold til gravene syner kulthuset ikke af meget. Det er ikke desto mindre et væsentligt anlæg, der er omgæret med en vis mystik, fordi man ikke ved, hvad det præcis har været brugt til. At dømme ud fra fund, der er gjort på stedet, kan kulthuset meget vel have været anvendt i forbindelse med begravelser og efterfølgende offerhandlinger.
Jættestuen
Denne jættestue er en af Danmarks største med et gravkammer, der er 3 meter bredt og 10 meter langt. En 6 meter lang gang fører ind til kammeret, der yderligere er forsynet med et lille sidekammer, et såkaldt bikammer. Til kammeret og indgangen er der blevet anvendt 40 store sten, hvoraf de største - dækstenene på gravkammeret - vejer omkring 20 tons. En af de store dæksten samt dækstenene over den lange indgang er væk, men ellers er det et intakt anlæg, som man kan gå ind i og fornemme tyngden og soliditeten i bondestenalderens gravbyggeri.
Kulturhistoriske værdier, der skal beskyttes
Fortidsminder