Beskrivelse
Landsbyen Udby er en gammel landsby præget af mindre til middelstore gårde beliggende på begge sider af Nydamsvej, og især nord for denne udgør gårdene en sammenhængende række. Enkelte gårde har bevaret den firlængede form og portgennemkørslen ud mod gaden. På mindst én af gårdene er springvandet på gårdspladsen bevaret – et element, der især kendes fra ’De nedre Byer’ nord for fjorden.
Landsbyen ligger på den nordlige spids af den moræneformation, der udgår den centrale del af Rougsø. Den er orienteret mod fjorden, og dens historie er knyttet dertil, selv om der også er både geografiske og historiske til Kattegat nogle få kilometer mod øst.
I løbet af 1800-tallet er der kommet en del huse til i Udby. Den seneste større tilvækst er sket mod nord (vest for Rougsøvej) i mellemkrigstiden og årene umiddelbart efter Anden Verdenskrig. Specielt er også det lille område nederst i Udby med fiskerhusmandskolonien. De fleste af de oprindeligt meget små huse er de senere år blevet noget ud- og ombygget, men har dog gennemgående bevaret en del af deres gamle præg. I denne ende af landsbyen findes også byens gadekær og det fint restaurerede autentiske pumpehus. Ved gadekæret findes i øvrigt også byens gamle lodshus. På grund af de landbrugshistoriske elementer er ejerlavet som sådan udpeget som særlig kulturhistorisk interessant.
Kulturhistoriske værdier, der skal beskyttes
Området med mange husmands- og fiskerboliger.