Voer-Mellerup Færgesteder

Beskrivelse

Ved Randers Fjord ligger to færgesteder, hvis færgeri er blandt Danmarks ældste. På østsiden ligger Voer færgested, hvor der udover færgelejet er bådehavn med bolværk og bådebro. På vestsiden ligger Mellerup færgested, som oprindeligt lå længere mod nord, men blev flyttet, da man behøvede en mere lige strækning fra vest til øst for at kunne opgradere til en trækfærge med tov. Færgestedets bebyggelse består af et lille gult, stråtækt færgehus. Begge færgesteder ligger på ydersiden af de langstrakte digeforløb, der blev opført i forbindelse med inddæmningen af engarealerne omkring fjorden. På digerne er der i dag anlagt natursti langs begge kyststrækninger.

På trods af kulturmiljøets beskedne karakter og størrelse, så repræsenterer færgestederne en væsentlig national fortælling om de mange færgeoverfarter, der har været i det danske øhav. Den bærende fortælling opleves gennem den stadig aktive færgefart mellem Voer og Mellerup, som er Danmarks ældste Kgl. priviligerede overfart og med et ydmygt udtryk beretter om kystkulturen ved Randers Fjord gennem flere århundreder. Fiskerimiljøet har også sat sit tydelige præg på kulturmiljøet, hvilket opleves i form af gammelt bolværk, jollehavn, bådebroer, slæbested og færgehus.

Kulturhistoriske værdier, der skal beskyttes

De to færgesteder og deres aktive fortælling omkring et overfartssted, som gennem færgeri i flere hundrede år stadig formår at være relevant i en nutidig kontekst. Færgehuset, indsejlingen og jollehavnen ved Mellerup og lystbådehavnen ved Voer er vigtige elementer i denne fortælling.